Caută
Pregatirea organismului pentru zilele racoroase

Pregatirea organismului pentru zilele racoroase

In lunile de toamna avem de-a face cu stari de epuizare, dureri si imbolnaviri repetate. Este modul in care organismul ne semnaleaza ca este nevoie sa ii acordam mai multa atentie si sa luam mai repede masuri pentru intarirea imunitatii. Nu este vorba de tratamente si schimbari drastice, ci, mai degraba, de a ne aminti de lucrurile sanatoase si de obiceiurile care ne fac placere cu adevarat.

Un prim pas pentru a te obisnui mai bine cu noul anotimp este sa faceti o curatenie generala in locuinta. Actiunea trebuie sa includa obligatoriu si o inventariere si sortare serioasa a dulapului si a rafturilor cu incaltaminte. Scuturati, stergeti, aruncati tot ce e defect sau nu va mai foloseste. Spalati geamurile, inlocuiti perdelele si draperiile. Impachetati si depozitati in alta parte majoritatea hainelor de vara si a sandalelor. Lasati rafturile goale pentru o vreme, nu le incarcati cu puloverele si salurile groase din iarna trecuta. Toate acestea va vor da un sentiment incredibil de usurare, veti simti ca sunteti pregatita sa infruntati norii, ploaia si viscolul.

Iata cateva sfaturi utile despre pregatirea organismului pentru zilele racoroase de toamna si iarna. Acestea ne ajuta sa ne protejam sanatatea de toate aceste schimbari climatice.

Purtati haine groase cand simtiti nevoia

Cand mercurul termometrului chiar va scadea, scoateti de la naftalina “arsenalul” de iarna, hainele groase, cizmele si bocancii. Pastrati piesele de baza vechi si achizitionati cateva noi. Aveti grija sa fie de calitate, sa fie in tendinte, in culori pe care le adorati. Va veti simti perfect la moda.

Nu va sfiiti sa purtati manusi, fular si incaltaminte groasa daca va e frig. Nu conteaza daca inca nu e noiembrie sau daca ieri a fost soare si vezi pe geam oameni imbracati subtire. Dincolo de moda si eleganta, este important sa nu ne expunem corpul la socuri termice si la raceli. In aceasta perioada suntem mai vulnerabili la curentii reci si la umezeala, asa ca evitati-le, pe cat posibil.

Faceti un set de analize la inceput de toamna

La inceputul toamnei este un moment bun sa va revedeti medicul de familie si sa faceti un set complet de analize. In functie de rezultat, va va recomanda tratamente, sau, dupa caz, suplimente sau remedii.

Daca va stiti cu carente de calciu si magneziu, faceti o cura de cate zece zile in care luati unul dintre minerale, alte zece pe celalalt si apoi 10 zile pauza. Reluati la nevoie.  Nu ezitati sa va faceti o ecografie, un control la dermatolog pentru controlul alunitelor dupa plaja de peste vara. Nu strica, de asemenea, o vizita la medicul stomatolog. Mai bine tratati din timp o carie decat sa va pomeniti cu dureri dupa ce ati stat in vant rece.

Profitati de fructele si legumele de toamna

Mai mult decat orice, produsele de sezon ne aduc un aport mai mare de nutrienti decat orice pastile. Ar fi si pacat sa nu profitati de belsugul luxuriant al toamnei.

Mancati struguri, mere, pere, gutui, gogosari vinete si dovleci! Nu ezitati sa le puneti la conservat pe cele care va plac. Retetele traditionale de compoturi, siropuri si muraturi va asigura pastrarea vitaminelor si a mineralelor si in lunile de iarna. In plus, sunt mai ieftine si mai gustoase decat cele de la supermarket.

Faceti mai mult sport si acordati atentie stilului de viata

Schimbarile de mediu ne fac mai vulnerabili, asa ca stilul de viata merita mai multa atentie toamna. Rariti noptile albe, fumati mai putine tigari si beti mai putine pahare de alcool.

Iesiti mai mult in aer liber, chiar daca vremea nu e chiar prietenoasa. Organismul se va cali, se va adapta mai usor la frigul de mai tarziu. Chiar si in ploaie. Iata cum poti purta umbrela cu stil.

Daca nu faceti miscare, e timpul sa va faceti un abonament la o sala de sport. Veti avea mai multa energie si nu veti mai suferi asa de mult de stari de epuizare. La urma urmei, toamna este un anotimp frumos, de care putem sa ne bucuram din plin!

Distribuie acum