Conecteaza-te cu Luvie

Retete cu peste, struguri si smochine, pentru masa de Anul Nou

Retete cu peste, struguri si smochine, pentru masa de Anul Nou

Culinar

Retete cu peste, struguri si smochine, pentru masa de Anul Nou

O multime de povesti, superstitii si elemente de folclor urban se refera la ceea ce ar trebui sa mancam in prima zi a anului. Mai toate se invart in jurul ideii de a lasa in urma anul vechi, cu toate bagajele lui grele si sa imbratisam noutatea si provocarea anului care tocmai incepe. In parte, mancarurile imbina utilul cu mitologia. Trei elemente se repeta insa obsesiv in mai toate aceste legende: pestele, strugurii si smochinele.

In 1 Ianuarie, trebuie sa ne setam o lista clara de obiective pe care ne dorim sa le atingem in anul care tocmai incepe. Nu este bine sa fim tristi, nici sa ne certam. Prima persoana care ne trece pragul in noul an trebuie sa fie barbat, altfel nu vom avea noroc. Trebuie sa purtam ceva rosu in noaptea dintre ani. Nu se imprumuta bani, nu se arunca gunoiul si multe altele. Sunt doar cateva din superstitiile legate de data de 1 Ianuarie.

Daca e sa vorbim despre partea de bucatarie, se obisnuieste sa se manance peste, smochine si struguri, dar si piftie, sarmale, cozonaci, mezeluri de porc proaspat afumate. In alte zone ale lumii nu este masa de Anul Nou fara fasole, mazare si legume, verdeturi sau rodii.

De ce se trebuie sa mancam peste de Anul Nou

In cultura traditionala romaneasca se spune ca daca mancam peste in ziua de 1 Ianuarie, ne vom adapta mai usor la trecerea dinspre anul vechi spre nou. O alta varianta ne asigura ca mancand acest aliment, vom ajunge in noul an sa ne strecuram printre probleme ca pestele prin apa.

In aceeasi ordine de idei, se spune ca trebuie sa evitam sa punem pe masa de Anul Nou vreun preparat cu carne de pasare. Explicatia ar fi ca in acest fel ne vom risipi norocul, asa cum gaina arunca in jur pamantul pe care il scormoneste.

Peste in jar cu cartofi copti

Daca va petreceti Revelionul intr-un mediu mai rustic, intr-o gospodarie sau cabana, cel mai gustos peste poate fi cel copt in jar. Evitati fileurile de cod si pangasius.  Indreptati-va mai degraba spre macrou, dorada, pastrav sau crap romanesc. Eviscerati pestele cu grija, spalati fiecare bucata, uscati-o cu prosoape de hartie si presarati din belsug pasta aromata.

Acesta se prepara din un amestec de ulei cu sare, piper, cimbru, dafin, enibahar si patrunjel. Poate merge si cate putin curry, usturoi pisat, vin alb si suc de lamaie. Pasta se mixeaza foarte bine in prealabil. Puteti sa ii adaugati frunzulite proaspete de rozmarin. Inveliti apoi fiecare peste in folie de aluminiu, cu grija sa se “lege” neaparat in partea de sus.

Dupa ce lemnele au ars bine, se niveleaza taciunii cu un instrument special, se aseaza pestii inveliti deasupra si se acopera cu jar. Pentru bucatile mai mici, timpul de gatire este de 3-4 minute, iar pentru cele mai mari, cum ar fi cele de crap, este nevoie de aproximativ 10 minute pentru o coacere completa. Se savureaza imediat, pe o farfurie, cu o jumatate de lamaie alaturi.

O garnitura excelenta ar putea fi cartofii copti, in acelasi jar. Timpul de gatire al acestora este de 45 de minute. Se servesc cu unt si sare.

Ambele preparate pot fi obtinute fara probleme si in cuptorul aragazului, cu mentiunea ca nu vor mai avea o aroma atat de intensa.

Desert cu smochine si ciocolata amaruie

Dulceata smochinelor si aroma tare a ciocolatei cu multa cacao pot face casa buna intr-un desert cu care va puteti cuceri oaspetii de Revelion. Aveti nevoie de o cantitate suficienta de smochine uscate, de cateva linguri de miere si nuci. Adaugati condimentele preferate si o tableta mare de ciocolata neagra. Taiati smochinele in jumatati. Asezati-le intr-o tava, ungeti-le cu miere si presarati-le cu scortisoara si nucsoara. Fiecare bucata trebuie sa aiba inainte de a se da tava la cuptor putin unt deasupra. Se lasa sa se coaca aproximativ 10 minute.

Puneti bucatile delicioase de smochine pe farfurioare si serviti alaturi de cate o cupa de ciocolata amaruie topita. Practic, se va “inmuia” fiecare smochina in ciocolata neagra. Folositi la servire furculite mici.

Struguri cu frisca pentru noaptea de Revelion

Si strugurii fac parte din marile supertitii legate de noaptea dintre ani. Se crede, astfel, ca fiecare dintre noi trebuie sa consume nici mai mult, nici mai putin decat 12 boabe de strugure. In acest fel ne asiguram ca vom avea bani si prosperitate in fiecare luna a anului care tocmai incepe.

In Spania, se mananca o boaba la fiecare bataie a ceasului inainte de trecerea la Noul An. Alungati monotonia si pregatiti un desert delicios cu cate 12 struguri pentru fiecare musafir. Se aleg boabe integre, bine coapte. Se spala, se usuca, se presara cu zahar si se pun la cuptor, in tavi intinse si incapatoare. Dupa doua ore si jumatate se scot si se lasa la racit. Se pregatesc boluri rotunde din sticla sau cristal in care se aseaza cate 12 boabe de struguri.

Se adauga frisca naturala indulcita cu zahar vanilat, pana cand acoperea doua treimi din continutul bolurilor. Se presara cu merisoare, stafide, nuci macinate si tot ce mai credeti ca ar fi bun in acest amestec. Desertul se serveste cu lingurite cu coada lunga.

Continua sa citesti
Advertisement
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai vizualizate

Oferte pentru tine

Oferte pentru tine

Sus