Caută
Retete gustoase cu varza de Bruxelles

Retete gustoase cu varza de Bruxelles

Asociata ba cu un lux opulent, ba cu o mancare dietetica si fara substanta, varza de Bruxelles poate fi pretext pentru o multime de mancaruri delicioase. In plus, capatanile in miniatura, de un verde viu, atat de fotogenice in preparatele blogerilor culinari, ne aduc in alimentatie o multime de beneficii ale verzei de Bruxelles.

Varza de Bruxelles este cultivata pentru mugurii sai mici, dulci si ceva mai aromati decat varza cu care suntem noi obisnuiti. Se cultiva peste tot in lume, de multe secole. Atat aroma, cat si textura acestui tip de varza contribuie la un preparat foarte gustos atunci cand este gatita printr-o fierbere usoara sau la aburi.

Beneficii ale verzei de Bruxelles in alimentatie

Oficial, planta din care provine se numeste Brassica Oleracea si este inrudita atat cu varza, cat si cu conopida si broccoli. Nu aduce multe calorii in alimentatie, deci poate fi consumata fara grija de cei care tin dieta. In schimb, contine fibre si proteine, plus cantitati record din vitaminele K si C si aporturi insemnate de vitamina A, calciu, fier, magneziu, cupru, mangan si potasiu.

Specialistii recomanda sa consumam cate o portie de varza de Bruxelles o data la doua-trei zile. La fel ca suratele sale, aceasta contine substante care pot preveni cateva tipuri de cancer. Este vorba de cel de piele, pancreas, cancerul de esofag, precum si cel la prostata. Consumul regulat de mancaruri care contin varza in miniatura ne ajuta sa ne pastram oasele puternice si sa ne mentinem vederea buna timp de multi ani.

De asemenea, fibrele acestei legume pot pastra pielea elastica si sanatoasa si pot preveni aparitia diabetului. Este un aliment care li se recomanda si femeilor insarcinate, mai ales datorita continutului sau bogat de acid folic. In alimentatia copiilor se recomanda sa fie introdusa la implinirea a 10-12 luni.

Unde se gaseste varza de Bruxelles

Acest tip de varza se gaseste mai tot timpul anului pe rafturile supermarketurilor, proaspata, congelata sau sub forma de conserva. Cum se cultiva de ceva vreme si in Romania, putem alege miniverze proaspete si de la piata sau in aprozare, ca sa nu mai pomenim de site-uri de vanzari.

Cele mai bune sortimente se afla la vanzare primavara si toamna, atunci cand aceasta leguma isi atinge maximum de productie. Alegeti verzele de un verde proaspat, elastice, fara frunzulite uscate sau prea moi, si, desigur, fara pete. Nu se lasa la frigider in stare proaspata mai mult de o saptamana.

Varza de Bruxelles gratinata

Micile verze de Bruxelles sunt delicioase daca sunt gratinate la cuptor. Capatanile se spala bine, se curata de eventualele foi uscate si se curata foarte putin in zona cotorului. Se pune o oala cu apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca se adauga micile verze, care apoi se scot cu un instrument de strecurat dupa maximum trei minute. Varza de Bruxelles gratinata este un deliciu adevarat.

Intre timp, un vas de Jenna se unge bine cu ulei sau unt si se presara cu pesmet. Verzele se taie in doua si se aseaza uniform in vas. Radeti o bucata de cascaval pe deasupra, apoi putina branza de vaci maruntita, plus sare, piper, o lingura de unt si doua oua intregi, batute in prealabil. Asigurati-va ca toata compozitia este uniforma si apoi dati la cuptor pentru 20-30 de minute.

Varza de Bruxelles gratinata poate fi servit ca atare in zilele in care nu mancati carne. Poate fi un preparat de baza si in alimentatia copiilor. De asemenea, friptura de carne de vita cu varza de Bruxelles gratinata este un preparat care poate fi servit la cele mai pretentioase ocazii.

Supa cu varza de Bruxelles

O supa cu varza de Bruxelles aburinda, cu miros delicios este visul tuturor in zilele friguroase. Putem sa preparam o reteta care completeaza deliciul si beneficiile unei supe de pui cu legume cu aroma si textura surprinzatoare a verzei de Bruxelles. Pentru supa cu varza de Bruxelles se curata si se dau pe razatoarea mare doi morcovi si un patrunjel si se taie marunt o ceapa mare.

Totul se soteaza cateva minute in ulei, la foc mic. Se adauga un litru-doi de supa de pui si se lasa la clocotit pana cand s-au inmuiat toate legumele. In acest moment se adauga 300-500 de grame de varza de Bruxelles, taiata in jumatati sau sferturi. Se lasa la fiert doua-trei minute. Focul se opreste apoi, iar lichidul aburind este presarat cu frunze de marar maruntite. La servire, se poate adauga suc de lamaie, dupa gust.

Garnitura cu varza de Bruxelles

Pentru ca este foarte usor de preparat si isi pastreaza textura si gustul, varza de Bruxelles poate fi oricand o idee inspirata pentru o garnitura cu varza de Bruxelles, alaturi de peste, pui, rata, vita, porc sau miel. Capatanile se gatesc la fel ca in retelele anterioare, prin fierbere in apa clocotita timp de doua-trei minute. Imediat dupa ce au fost strecurate, acestea se pot asezona cu o multime de sosuri si condimente.

Somon oriental cu varza de Bruxelles

Daca iubiti pestele si notele orientale in mancaruri, puteti alege sa prajiti in tigaie cate o bucata maricica de somon pentru fiecare persoana. Reteta este de somon oriental cu varza de Bruxelles. Pestele se marineaza in prealabil intr-un amestec de sos de soia, sos Teriyaki, usturoi pisat si piper. Capatanile de varza de Bruxelles fierte se prajesc foarte putin in unt, dupa care se scot si se pune in acceasi tigaie pestele. Se prajeste 5-8 minute pe fiecare parte si se aseaza pe farfurii alaturi de varza.

Friptura de piept de pui cu varza de Bruxelles

O reteta sanatoasa si gustoasa este cea in care ingredientul de baza este si carnea: friptura din piept de pui cu varza de Bruxelles. Acesta se taie doar in bucati potrivite, fara a fi batut si se prajeste cateva minute intr-o tigaie, alaturi de unt, sare, cateva boabe de chimen si o lingurita de menta uscata.

Totul se transfera apoi intr-o tava care se pune la cuptor, cu cateva linguri de vin sec. Dupa 8 minute se adauga capatanile fierte si strecurate de varza si se mai lasa inca doua-trei minute. Preparatul se aranjeaza apoi cu arta in farfurii si se serveste imediat.

Costita afumata de porc cu varza de Bruxelles

O mancare zdravana care ne ajuta sa rezistam frigului patrunzator in timpul iernii presupune frigerea cu dichis a unei cantitati indestulatoare de costita afumata de porc cu varza de Bruxelles. Se ia o bucata intreaga de carne gata afumata, de preferinta mai ingusta si fara strat mare de grasime. Se unge cu ulei, sare, piper, boia iute afumata si chimen macinat, se aseaza intr-o tava si se lasa la cuptor.

Dupa aproximativ o ora, se infige o furculita in carne, iar daca intra usor inseamna ca s-a fript suficient. Se scoate tava, iar costitele rumenite se taie pe rand, folosind un cutit mare zimtat si o furculita cu dinti lungi. In aceeasi tava se pun apoi miniverzele de Bruxelles gata fierte, alaturi de cateva linguri de unt, sare, piper, cimbru si marar. Se lasa trei minute la foc iute, dupa care se aranjeaza in farfurii alaturi de costite.

Costita afumata de porc cu varza de Bruxelles e delicioasa alaturi de un bol cu muraturi asortate si cateva felii de paine de casa.

Distribuie acum