Scapa de procrastinare cu 4 pasi simplii

Scapa de procrastinare cu 4 pasi simplii

Sumar articol

O cunoastem prea bine pentru ca ne da peste cap sarcinile profesionale si personale. O identificam dupa bine cunoscuta vorba “Mai stau cinci minute si ma apuc…” sau “Mai am timp…”.

Procrastinarea este amanarea sarcinilor pe care ni le propunem. Astfel, ajungem sa ne aglomeram si sa ne simtim vinovati pentru ca nu reusim sa terminam la timp. Din fericire, exista recomandari psihologice eficiente care sa ne ajute sa scapam de procrastinare. Iata cateva sfaturi pentru a scapa de procrastinare:

Stabileste reguli

Una dintre cele mai importante recomandari presupune sa ne stabilim reguli de tip “daca…atunci”. Daca vom lasa loc altor actiuni, vor creste sansele sa amanam ce avem de facut. De exemplu, ne putem da voie sa luam pauza doar daca scriem jumatate dintr-un raport. Sau putem sa ascultam melodiile preferate doar daca facem curatenie in camera de zi.

Astfel de reguli obisnuiesc mintea in timp sa asocieze activitatile ce nu ne plac prea mult cu activitati ce ne aduc beneficii. Important este sa nu ne abatem de la acest cuplaj de actiuni ca sa avem rezultate.

Apuca-te de treaba

Pare simplu in teorie, nu-i asa? Si in practica este la fel. Nu trebuie sa ne apucam si sa terminam toata treaba. Este esential sa incepem sa parcurgem sarcina dorita. In plus, studiile arata ca atunci cand lasam o sarcina nefinalizata, este mai probabil sa nu uitam de ea. Si aceasta deoarece mintea memoreaza activitati neterminate mai usor.

De aceea, un remediu bun anti procrastinare este pur si simplu sa face o parte mica din sarcina noastra. De exemplu, putem sa ne ridicam si doar sa pregatim obiectele pentru curatenia casei. Ulterior, va fi mult mai probabil sa ne si apucam de curatenie.

Fa-ti sarcinile mai accesibile

Multi oameni evita sa se apuce de treburile zilnice din doua motive: (1) anticipeaza mai mult efort sau (2) sunt nelinistiti ca nu se vor descurca suficient de performant.

Pentru primul motiv, remediul este sa ne facem sarcinile cat se poate de usor de accesat. Daca trebuie sa redactam documente pentru locul de munca, este bine sa ne punem materialele ajutatoare chiar la vedere, intr-un dosar virtual pe ecran. Un alt exemplu este sa ne lasam hainele de sport pe raftul cel mai vizibil din dulap sau sa ne imbracam direct cu ele cand ne trezim daca vrem sa ne fie mai usor sa mergem la alergat. Daca mintea noastra va percepe mai putin efort si mai putine bariere, vom fi mai motivati sa ne apucam de treaba.

Prioritizeaza

Pentru a scapa de procrastinare, este esential sa nu ne supraaglomeram. Altfel, vom percepe ca nu suntem in stare sa ducem la capat sarcinile sau ca suntem coplesiti. O cale este sa prioritizam sarcinile. Putem, de exemplu, sa ne facem o lista cu 3-4 sarcini si sa incepem ziua doar cu primul lucru notat, fara sa trecem la celelalte pana nu o incheiem. Astfel, ne obisnuim sa ne concentram toate resursele pe un singul lucru si sa fim mai eficienti.

(sursa foto: Huffington Post)

Distribuie acum