Caută
Sfaturi de ingrijire a Craciunitei

Sfaturi de ingrijire a Craciunitei

Steaua Craciunului, Floarea Noptii Sfinte, Poinsettia sau, mai popular, Craciunita este in aceasta perioada cea mai iubita planta de apartament. Coroana sa de un rosu catifelat aduce un aer imparatesc in fiecare casa in preajma Sarbatorii Nasterii Domnului. Daca avem grija la cateva detalii, ne putem bucura de frumusetea ei pentru mai multe saptamani.

Decoreaza cu mare eleganta chiar si cele mai pretentioase interioare, insa nu este deloc greu de ingrijit. Este inca un motiv pentru care Craciunita este atat de populara in casele romanilor.

Ce este Craciunita

Originara din America Centrala, mai exact din Mexic, este considerata cea mai spectaculoasa planta din specia numita Euphorbia, din care face parte. Se dezvolta ca un arbust, si, daca este ingrijita corespunzator, are o culoare minunata de un rosu intens din luna noiembrie si pana in februarie.

Contrar asteptarilor, nu florile, ci frunzele Craciunitei sunt cele care “explodeaza” iarna intr-un rosu atat de maiestuos. Florile acestei plante de apartament sunt mici si galbui, asa incat aproape ca trec neobservate.

Ce simbolizeaza Craciunita

Se pare ca este singura planta de pe planeta care isi modifica nuanta frunzelor de la radacina spre varf. Faptul ca acest proces nemaivazut se petrece exact inainte de Craciun a fost si este sursa de legende si povesti. Acestea leaga Craciunita in cele mai fabuloase moduri de momentul nasterii lui Iisus Hristos.

Exista legende care spun ca un copil sau mai multi ar fi dus o floare modesta in pestera in care s-a nascut Iisus si s-a transformat miraculos. Alte povesti vorbesc de o fata sarmana care ar fi dus de Craciun la biserica un manunchi de flori de camp. In timpul slujbei, tulpinile s-ar fi inrosit miraculos.

Una peste alta, Craciunita este un simbol al iubirii curate si al bucuriei darurilor oferite din inima celor de langa noi.

In vechime, mai exact pe vremea aztecilor,  a fost folosita ca planta magica sau de leac. O intrebuintare si mai pragmatica a acestor frunze a fost in fabricarea de coloranti pentru tesaturi.

Cand e mai bine sa achizitionam o Craciunita

Ghivecele cu Craciunite se pot achizitiona din sere, de la magazine specializate in plante. Sau, dupa caz, din halele cu obiecte si accesorii pentru casa si gradina. Daca doriti sa aveti o planta cu adevarat frumoasa si sanatoasa, cumparati-o cu cateva luni sau saptamani inaintea Craciunului.

Chiar daca arata bine si se gasesc la preturi destul de bune, evitati ghivecele cu Craciunite care se vand in decembrie. Acestea sunt mai expuse la imbolnaviri si slabiri cauzate de schimbarile bruste de mediu. Ca urmare, dupa ce o duceti acasa, riscati ca frunzele sa ii cada, una cate una.

Ce sol ii prieste Craciunitei

Craciunita se simte bine intr-un sol in care s-au mixat atent compost si turba. Cere o mare atentie la udare, pentru ca face parte din plantele sensibile care au nevoie de apa zilnic, dar putrezeste daca are parte de umiditate prea mare.

Un truc eficient pentru mentinerea nivelului optim de apa este sa puneti la baza vasului cioburi de portelan sau lut. Asezati ghiveciul intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui, insa bine luminat.

In ce conditii frunzele Craciunitei se dezvolta mai spectaculos

Este bine ca aerul din incapere sa fie curat si uscat si sa nu scada sub limita de 15 grade Celsius. Pentru o “inflorire” spectaculoasa in preajma Craciunului, planta are nevoie ca intre lunile octombrie si decembrie sa aiba zilnic 12 ore in care sa stea in intuneric.

Craciunita nu este prea rezistenta la mutari si schimbari de mediu, asa ca incercati sa ii pastrati un loc in care sa stea permanent, ferita de curenti reci. Are nevoie de fertilizatori, asa ca asigurati-i o cantitate optima de solutie macar o data pe saptamana. Este bine ca intre substantele pe care i le asigurati periodic sa se numere si molibdenul.

Daca este ingrijita corespunzator, aceasta planta ajunge ca in decembrie sa aiba o coroana de pana la 60 de centimetri in diametru. Partea de jos a tulpinii va fi de un verde intens. Frunzele se vor colora intr-un rosu aproape ireal pentru o planta naturala. Amplasata in sufragerie, Craciunita va completa minunat decorul de Craciun. Catifeaua purpurie a coroanei sale va fi mai de efect decat orice decoratiune si ii va bucura pe toti membrii familiei.

Cum se ingrijeste Craciunita in timpul anului

Frumusetea speciala a Craciunitei poate dainui si dupa Craciun, oferind un plus de veselie casei si de Anul Nou, si la Boboteaza. Cand perioada sa de “glorie” a trecut, este bine sa ii oferiti o pauza de aproximativ doua luni. In acest timp nu va mai fi fertilizata, udarea se va face mai rar. In acest timp, frunzele redevin verzi si multe vor cadea.

O data cu venirea primaverii, Craciunita revine la “stilul de viata” initial. Ii vor creste frunze si tulpini noi. I se scurteza putin tulpinile, pentru o regenerare mai eficient. Ghiveciul se va pastra in casa pana in aprilie-mai.

Pe parcursul anotimpului calduros, ghiveciul cu aceasta planta se poate tine in balcon, in gradina sau pe terasa. Important este sa fie ferita de razele directe ale soarelui. Daca are nevoie de un ghiveci mai mare, operatiunea de mutare se va face primavara.

Se lasa afara pana toamna, iar cand noptile devin mai reci se readuce la locul ei, in locuinta, urmand sa isi reia ciclul de “inflacarare” a frunzelor la Craciunul urmator.

Craciunita poate fi si o idee minunata de cadou, mai ales cand e vorba de mame, bunici sau partenere de viata.

Distribuie acum