Caută
Sfaturi pentru o ciorba reusita

Sfaturi pentru o ciorba reusita

Ciorba este un aliment delicios, hidratant si foarte nutritiv. Vine din mostenirea culinara traditionala a poporului roman si a celor din vecinate, din vremuri in care era principalul fel de mancare. Chiar daca ritmul vietii de astazi nu ne mai permite sa tinem oala pe foc ore in sir, cu cateva trucuri putem sa obtinem maximum de savoare si beneficii fara mari eforturi. Si, mai ales, fara ingrediente nesanatoase.

Oala sub presiune pentru o ciorba reusita – vezi AICI

Aprepierea sezonului rece ne face sa simtim realmente nevoia de a savura o ciorba aburinda, cu carne, legume si mirodenii. Daca sanatatea ne permite sa ii adaugam si smantana si ardei iute, masa este desavarsita.

O ciorba preparata bine contine multe vitamine si minerale din legume. In plus, are proteine, calciu si colagen din bucatile de carne cu os care au fost fierte in oala. Toate acestea, intr-o forma foarte usor de asimilat in organism. Faptul ca este calduta ne relaxeaza sistemul digestiv si ii regleaza activitatea. Efectul termic este cel care ne ajuta mult in lupta cu raceala, gripa, sinuzita si ale afectiuni ale sistemului respirator. In plus, are un puternic efect hidratant. Lichidul asimilat sub aceasta forma hidrateaza mai eficient decat apa consumata simplu.

Indiferent ca esti o incepatoare sau o experta in ale gatitului, iti prezentam cateva sfaturi pentru o ciorba reusita.

Ingredientele principale ale ciorbei

Ingredientele de baza ale ciorbei sunt carnea, legumele si apa. Apa trebuie sa fie rece, in cantitate suficienta pentru a le acoperi bine pe toate. Este o mancare care este mult mai buna si mult mai sanatoasa daca se pun la fiert si oase.

In general carnea cu os se pune pe foc si se fierbe la foc mic perioade care pot ajunge si la 8 ore. In nici un caz nu se recomanda sa incercati sa scurtati totul la foc mare. Nu veti reusi decat arderea continutului de pe fundul oalei si evaporarea rapida a lichidului. Pentru a scurta timpul prepararii, se recomanda folosirea oalelor sub presiune. Modelele mai noi sunt mai usoare, manevrarea lor este mai simpla si, mai ales, nu mai suiera ca cele care ne speriau in copilarie.

Cum se foloseste oala sub presiune

Este indicat sa se puna carnea acoperita cu apa cat sa o acopere si cu capacul cu supapa deschisa si sa fiarba la foc mare pana incepe sa scoata un fasait insistent. In momentul acela se inchide supapa, se da focul la minim si se lasa la fiert cat e nevoie. Timpii de fierbere pentru fiecare ingredient in parte se gasesc in indicatiile de folosire ale oalei sub presiune sau pe Internet. La final, oala se ia de pe aragaz si se muta in chiuveta, se lasa apa rece sa curga peste capac cateva minute, dupa care se deschide supapa si apoi capacul.

Limpezirea ciorbei

Etapa de limpezire a ciorbei este important pentru un aspect apetisant al preparatului. Se adauga apoi legumele, se fierb si ele dupa indicatii si apoi totul se muta intr-o oala obisnuita. Daca doriti o ciorba mai limpede, turnati un albus, se amesteca si apoi se scoate, o data cu toate elementele care o faceau sa para tulbure. Carnea se scoate, se curata bine de oase si se taie in cubulete marunte.

La fel se toaca si legumele. Daca credeti ca ar putea sa fi ramas aschii de os, se strecoara tot lichidul. Se toarna in oala toate, se aprinde iar focul si se “drege” dupa preferinte. Sarea se adauga la finalul fierberii, ca sa nu intareasca fibrele de carne.

Cum se drege ciorba

Un amestec popular pentru definirea gustului ciorbei este amestecul de 200 de grame de smantana cu doua galbenusuri si zeama de la o lamaie. Aceasta din urma se lasa cateva minute la cuptorul cu microunde inainte de stoarcere, ca sa produca mai mult suc.

Peste acest amestec se toarna cate putin lichid fierbine din oala si se amesteca bine. La final, acesta se adauga in oala cu ciorba, se mai fierbe un minut amestecand incontinuu si se opreste. Existe si retete in care amestecul se pune dupa ce focul a fost stins, ca sa se evite “branzirea”.

O varianta dietetica presupune inlocuirea smantanii cu iaurt. Acrirea se mai poate face cu otet din mere, bors, suc de rosii sau seama de varza. Evitati orice compus preparat industrial, cu chimicale nocive.

Condimente pentru ciorba

Ultima etapa a prepararii ciorbei este adaugarea condimentelor finale. Daca doriti sa ii dati o aroma puternica de usturoi, adaugati in oala cu ciorba cativa catei bine tocati inainte de ultimul clocot. Pe langa clasicele sare si piper, ciorbele au o savoare nemaipomenita daca le adaugati cimbru, chimen, coriandru sau oregano.

In varianta uscata, acestea se presara cu 10 minute inainte de final. Cele mai bune sunt frunzele proaspete: leustean, tarhon, busuioc, patrunjel sau marar. Acestea din urma se toaca foarte marunt si se pun chiar inainte sa stingeti focul. Acoperiti cu un capac ciorba si lasati sa se patrunda aromele pentru inca o jumatate de ora.

Cum facem ciorba cu rantas

Exista zone in care sunt populare ciorbele cu rantas. Acesta se face prajind faina si adaugand la rumenire bulion si apoi doua polonice de ciorba. Se amesteca bine ca sa nu se taie, se presara patrunjel si se stinge focul. Se adauga in oala cu ciorba si se mai lasa sa fiarba cateva minute.

Daca varianta este prea “grea”, puteti adauga doar ceapa calita in care se pune o lingura de boia si dupa caramelizare se stinge cu apa. Acest truc va ajuta sa aveti o ciorba de culoare caramiziu-aramie, cu o aroma specifica de bucatarie traditionala. Pentru ciorbe mai satioase, puteti adauga orez fiert sau le puteti consuma cu paine.

Distribuie acum