Caută
Beneficiile psihice si fizice ale masajului

Beneficiile psihice si fizice ale masajului

Practicat inca din timpuri stravechi, atat ca metoda de relaxare, cat si ca metoda adjuvanta in reducerea problemelor de sanatate, masajul se dovedeste o tehnica cu multiple beneficii fizice si psihice.

In zilele noastre, apelam la masaj pentru a ne rezolva diferite probleme legate de aspectul fizic, in acest caz fiind util masajul anticelulitic sau pentru a obtine momente in care sa ne deconectam de la grijile zilnice, caz in care apelam la un masaj cu roci vulcanice sau la clasicul masaj de relaxare. Indiferent care este motivul pentru care alegem masajul, aceasta metoda are si mai multe forme de practicare si consecinte pozitive asupra sanatatii noastre.

Tipuri de masaj

Este usor de constatat ca masajul vine in variate forme care se adreseaza problemelor estetice, de sanatate sau, indirect, celor psihologice. La ora actuala, Asociatia Americana de Masaj atesta ca exista patru categorii generale de masaj: masaj suedez (cel mai folosit pentru relaxare), masaj de profunzime (utilizat in urma deteriorarii musculare), masaj sportiv (folosit pentru prevenirea problemelor atletice) si masajul realizat pe scaun.

In cadrul acestor categorii, exista si alte subtipuri de masaj. De exemplu, intre cele mai utilizate forme se regaseste masajul anticelulitic, acesta contribuind la reducerea aspectului de coaja de portocala. Un alt tip de masaj folosit in scopuri estetice este masajul cu bete de bambus. Acesta ajuta la distribuirea presiunii in mod echilibrat pe suprafata pielii. Nu este de neglijat nici masajul cu efect relaxant. Acesta poate fi realizat in mai multe feluri, specialistii terapeuti folosindu-se de tot contextul ce contribuie la destindere: uleiuri parfumate, un nivel potrivit de luminozitate, o temperatura optima.

O alta forma de masaj este cea care se adreseaza problemelor fizice, aici fiind incluse tehnici speciale folosite pentru pregatirea de dinainte de un eveniment sportiv sau refacerea de dupa acesta. Masajul sportiv poate fi folosit si pentru imbunatatirea flexibilitatii, reducerea senzatiei de slabiciune si cresterea andurantei.

Beneficiile fizice ale masajului

Sustinute de studii stiintifice, beneficiile masajului se regasesc la nivelul organismului noastru. Pe langa faptul ca ajuta la reducerea sensibilitatii la durere, imbunatatind toleranta in cazul problemelor fizice precum dureri cronice, masajul aduce reale avantaje pentru corpul nostru. Totodata, se pare ca terapia prin masaj imbunatateste circulatia, ceea ce contribuie la transmiterea oxigenului si nutrientilor inspre celulele musculare. Acest lucru contribuie la eliminarea reziduurilor din organism. In probleme inflamatorii precum artrita sau edemul (acumularea in exces a lichidului in organism),  masajul limfatic are un rol important. Totodata, intr-o maniera indirecta, masajul contribuie la reducerea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si imbunatateste sistemul imunitar.

Beneficiile psihice ale masajului

Pe langa beneficiile fizice, masajul aduce si o serie de imbunatatiri la nivel psihic. In primul rand, cu ajutorul acestor tehnici, sunt redusi hormonii stresului, cel mai important fiind cortizolul. Astfel, corpul intra intr-o stare de relaxare si recuperare. Totodata, masajul ajuta la cresterea increderii in sine, tocmai pentru ca pe un fond relaxat suntem mai predispusi sa avem emotii pozitive. Iar daca ne referim la masajul cu efecte estetice, vazand imbunatatiri fizice, putem sa devenim mai increzatori in noi.

Masajul ne poate ajuta sa avem un simt al controlului asupra problemelor. Atunci cand stim ca exista o solutie care sa ne calmeze cand suntem agitati sau ingrijorati, ne simtim mai in siguranta. Nu inseamna ca ne simtim dependenti de o sesiune de masaj, ci ca ne simtim siguri ca exista ceva care ne poate face sa ne simtim mai bine.

Masajul, indiferent de categoria din care face parte, aduce o serie de beneficii, atat la nivelul mintii, cat si la nivelul corpului. Fie ca reusim sa toleram mai bine nesuferita durere de cap sau sa ne descotorosim mai usor de grijile de zi cu zi, masajul are consecinte pozitive incontestabile asupra noastra.

(sursa foto: Harmony Eco Hair Spa)

Distribuie acum