Conecteaza-te cu Luvie

Secretele fripturii pe piatra vulcanica

Secretele fripturii pe piatra vulcanica

Culinar

Secretele fripturii pe piatra vulcanica

Pasionatii de gastronomie se afla in continua cautare a unor modalitati de preparare sanatoasa a alimentelor, fara a le altera savoarea. Efortul este cu atat mai mare cand e vorba de carne, un aliment pe cat de hranitor si de gustos, pe atat de daunator siluetei si sanatatii, mai ales daca nu e preparat corespunzator.

Una dintre cele mai ingenioase si simple metode de frigere a carnii, in aceasta idee, este  prepararea termica pe o piatra. Nu e deloc greu, insa e nevoie de putina experienta. Prin urmare, in cele ce urmeaza va dezvaluim cateva din secretele fripturii pe lespede.

Gurmanzii constata adesea cu amar ca cele mai gustoase fripturi sunt si cele mai nesanatoase. Contin multe grasimi nesanatoase (provenite si din uleiul sau untura folosita la gatit), iar despre atat de apreciatele portiuni rumenite exista studii care atesta ca sunt de-a dreptul cancerigene.

Metoda de preparare a carnii pe piatra incinsa poate sa va scape in mare parte de aceste neajunsuri. Se folosesc pentru aceasta dispozitive care au la baza lespezi din roci vulcanice. Acestea sunt disponibile in magazine si pe Internet la preturi pentru toate buzunarele.

Care sunt beneficiile carnii pe roca vulcanica

Principiul dupa care functioneaza retetele de carne fripta in acest fel are la baza utilizarea caldurii inmagazinate in roca. Prepararea termica se face, astfel, intr-un timp mult mai scurt decat o cer fripturile obisnuite. Se consuma, asadar, mai putine resurse.

La final, munca necesara pentru curatarea ustensilelor si a bucatariei este considerabil mai redusa. De asemenea, scade cantitatea de reziduuri.

Efortul necesar frigerii carnii pe piatra este mult redus fata de cel care se impune pentru friptura clasica.

Intr-adevar, e nevoie de mai multa atentie si dexteritate in manevrarea rocii si a fripturii, insa experienta se acumuleaza rapid. Inca dupa prima experienta de acest fel, o sa fiti foarte pricepute la prepararea carnii pe piatra.

Cantitatea de grasime necesara prepararii termice a carnii scade dramatic cand e vorba de frigerea pe roca vulcanica.

Se pot prepara pe lespede minunate fripturi de vita, care au o minunata savoare si fragezime cand sunt gatite cu aceasta metoda. In aceeasi masura, dispozitivul cu roca vulcanica se preteaza si la gatirea ingenioasa a carnii de pasare, porc, ba chiar si oaie, peste sau fructe de mare.

Gatitul pe piatra este una dintre putinele metode descoperite pana acum prin care carnea poate fi, in acelasi timp, sanatoasa si uimitor de gustoasa.

Carne pe lespede, in aer liber

Departe de retetele sofisticate ale bucatarilor urbani, multi dintre iubitorii iesirilor in aer liber se bucura de multa vreme de savorile uimitoare ale carnii fripte pe lespede. Tot ce fac ei este sa incinga in foc o piatra gasita din natura. Aceasta ar trebui sa fie, totusi, cat mai aplatizata, pentru a acumula cat mai multa caldura si a permite asezarea feliilor de carne. Lespedea in cauza se spala si se pune la incalzit. Intre timp, se pregatesc feliile de carne. Acestea se pot aduce de acasa gata batute si condimentate, dar aceste preparative se pot face rapid si la fata locului. Nu va complicati mancarea cu prea multe condimente. Simpla prajire pe piatra ii confera carnii arome si texturi nebanuite!

Dupa ce piatra s-a inchis, se presara deasupra un strat de sare grunjoasa de mare. Cand aceasta s-a topit, se aseaza pe toata suprafata bucatile de carne. Intoarceti-le cat mai rar, ca sa nu rezulte o friptura uscata. La nevoie, feliile de carne se pot stropi cu vin sau bere. Cand sunt rumenite, acestea se scot si se servesc cat mai repede, ca sa nu se raceasca.

Cand folositi reteta aceasta, se recomanda totusi un plus de atentie la alegerea pietrei. Informati-va in prealabil despre geologia zonei, ca sa puteti evita folosirea unor roci cu potential periculos asupra sanatatii.

Friptura de vita “in sange”, pe piatra vulcanica

Desi la prima vedere ati putea crede ca friptura de vita risca sa se usuce intr-un mediu cum e lespedea incinsa, lucrurile stau exact pe dos. Alegeti felii suculente de carne de vita sau vitel, condimentati-le putin si lasati-le cateva ore in frigider. Scoateti-le la temperatura camerei macar cu doua ore inainte de preparare. Este singurul lucru pe care trebuie sa il faceti pentru fragezirea acestui tip de carne.

Incingeti bine dispozitivul cu piatra vulcanica. Lasati o bucata de slanina pe suprafata ei, doar cat sa lase o pelicula subtire de grasime. Feliile de carne se lasa la copt cate trei minute pe fiecare parte. Luati-le pe un platou si serviti-le cat mai repede, alaturi de o salata de rucola, nasturel, ulei de masline si felii de ridichi rosii.

Fructe de mare pe roca vulcanica

Daca tanjiti dupa fructele de mare coapte pe care le savurati cu placere in vacantele din Grecia, dispozitivele cu roca vulcanica va ajuta sa le gatiti si acasa. Singura diferenta va fi calitatea fructelor de mare din supermarket, care nu se ridica la savoarea celor proaspete, pescuite din Marea Mediterana in aceeasi zi. Se aleg mai multe tipuri de vietati marine (in bucati mici) care se lasa doua ore intr-o marinada din ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, boia afumata, cimbrisor si usturoi bine pisat.

Amestecul nu trebuie sa contina prea mult lichid, iar vasul nu se va acoperi. La final, fructele de mare se scurg putin si se presara pe piatra bine incinsa. Se rotesc de cateva ori. Cand sunt bine rumenite, se iau de pe lespede si se servesc cu garnitura dorita.

Puteti exploata si mai mult savoarea pe care o confera gatitul pe piatra vulcanica introducand in “ecuatie” si legume. Puteti obtine in acest fel delicioase felii subtiri de cartofi copti pe lespede, dar si excelente legume gatite direct pe piatra, in timp scurt si fara prajire nesanatoasa.

Cum se curata roca vulcanica

In concluzie, este important sa pregatiti temeinic fiecare bucata de carne care urmeaza sa fie coapta pe piatra. Aceasta trebuie sa fie intotdeauna bine incinsa. Bucatile de carne nu vor fi lasate niciodata sa zaboveasca mai mult de cateva minute pe piatra. Ele nu se intorc prea des.

Fripturile obtinute in acest fel se vor consuma cat mai repede, pentru a nu-si pierde savoarea. Nu se toarna niciodata lichide asupra lor in timpul gatirii. Roca se curata dupa ce s-a racit complet, cu o carpa din material natural inmuiata in apa calduta cu detergent bland. La fel se si clateste. La final, dispozitivul se usuca folosind lavete din bumbac.

Continua sa citesti
Advertisement
Scrie parerea ta

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai vizualizate

Doresti noutati ?

Oferte pentru tine

Oferte pentru tine

Sus