Caută
Cum pastrezi rosiile peste iarna

Cum pastrezi rosiile peste iarna

Rosiile fac parte din alimentele fara de care nu ne-am putea imagina ca am putea trai. Sunt dulci, suculente, arata grozav si ne aduc o multime de beneficii. Se gasesc din belsug in piete si aprozare si au inca preturi accesibile. Ar fi pacat sa nu ne asiguram un stoc sanatos care sa ne ajunga in sezonul rece. Va prezentam in cele ce urmeaza cateva retete de pastrare a rosiilor peste iarna.

Despre rosie am invatat la scoala ca i se mai spune tomata sau patlagea rosie si ca este de fapt fructul unei plante care provine din America. O consumam cu mare placere in stare proaspata, in cele mai variate salate si se adapteaza cu succes celor mai neasteptate combinatii. Are mare cautare in preparate cum ar fi supa de rosii, macaroanele cu sos de rosii, spaghete cu legume si sos de rosii, plus o multime de bauturi.

Beneficii ale consumului de rosii

In termeni de specialitate este cunoscuta ca aliment functional, pentru ca, dincolo de faptul ca ne ofera vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali, poate ajuta la tratarea unor probleme de sanatate.

De pilda, este benefica in meniul celor care sufera de diabet. Are un rol important in protejarea sanatatii ochilor. In schimb, nu aduce un aport prea mare de calorii, asa ca poate fi consumata fara griji si de cei care au probleme cu greutatea. Mai mult, contine o cantitate impresionanta de vitamine, minerale si fibre.

Cum se prepara gogonelele

Desi nu se recomanda sa fie consumate in stare cruda, rosiile care nu au apucat sa se coaca pot fi pastrate sub forma de gogonele. Se aleg unele cat mai mici. Daca nu aveti aceasta posibilitate, puteti alege si rosii verzi mai mari, pe care le veti taia in bucati inainte de a le aseza in borcan. Spalati-le bine si lasati-le sa se usuce.

Intre timp, asezati pe fundul unor borcane de marime medie fasii de hrean si crengi de marar, visin, cimbru si telina. Peste ele se “stivuiesc” rosiile, cu grija sa nu ramana cu mult aer intre ele. Mai presarati pe parcurs cate o ceapa mica, un catel de usturoi si ardei iuti. Inainte de a ajunge la gatul borcanului se pun din nou crengi uscate de condimente si bucati de hrean, apoi boabe de coriandru si piper.

Reteta de saramura pentru gogonele

Se fierbe saramura. La un litru de apa se adauga 25 de grame de sare, se pun cateva frunze de dafin si se lasa sa fiarba cinci minte. Se lasa la racit 10 minute, apoi se toarna in borcan. Acesta se lasa deschis 24 de ore, pentru eliminarea bulelor de aer, si apoi se inchide etans si se muta in camara sau pivnita. Gogonelele sunt printre cele mai gustoase muraturi.

Dulceata de gogonele

Mai putin cunoscut, insa de o savoare aparte, acest preparat se poate consuma ca desert, dar si ca garnitura, mai ales alaturi de mancaruri cu carne de porc.

Pentru preparare aveti nevoie de doua kilograme de gogonele, un kilogram de zahar, vanilie, coaja rasa de lamaie, ghimbir, anason cuisoare si scortisoara.

Gogonelele se curata de seminte si de fibrele mai tari, se maruntesc, se amesteca si se lasa cateva ore. Se adauga apoi condimentele, sucul de lamaie si se fierbe totul la foc mic cel mult o ora si jumatate. Se toarna in borcane, se inchid si se pastreaza la rece.

Cum se aleg cele mai bune rosii

Alegeti pentru conservare rosii bine coapte, tari, lipsite de portiuni bolnave sau zdrobite. Puteti alege dintr-o mare varietate de soiuri, mai mari sau mai mici, mai rotunde sau mai alungite.

Un indiciu care va poate spune ca aveti de-a face cu rosii autentice, crescute la noi in tara, este mirosul acestora. Cele din soiuri traditionale, cultivate fara prea multe interventii chimice, au un miros specific, in acelasi timp proaspat, dulce si putin intepator.

Daca le asezati in doua-trei straturi in niste ladite, pe rafturile din beci, rosiile se pastreaza proaspete pana in luna decembrie. Este obligatoriu sa fie coapte si fara defecte sau imbolnaviri.

Rosii coapte in tava

O metoda eficienta de pastrare a rosiilor consta in uscarea lor in cuptor. Se taie in jumatati, se presara cu condimente uscate, sare si piper, dar si cativa stropi de ulei. Se lasa cateva ore la copt, intorcandu-le din cand in cand.

Cand constatati ca sunt bine patrunse, le turnati in borcane si le inchideti ermetic. Se pot folosi in mancare toata iarna.

Retete de bulion si de suc de rosii

Cea mai populara motalitate de pastrare a rosiilor in anotimpul rece ramane insa clasicul bulion. Pentru acesta se aleg rosii coapte, li se curata partea fibroasa si se trec prin dispozitivul de curatare a samburilor. Pasta obtinuta se pune la fiert intr-o oala mare. Dupa aproximativ o ora rezulta sucul de rosii. Acesta se toarna in sticle sterilizate, se inchid si se pastreaza la racoare.

Daca doriti bulion, sucul de dupa strecurarea semintelor se lasa la rece doua ore. Apoi se fierbe la foc mic maximum trei ore. Se poate adauga zahar sau ierburi aromatice. Frunzele de telina, de pilda, ii pot da o savoare neasteptata. Pasta vascoasa care rezulta se pune in borcane, se inchid si se pun la “iernat”.

In anumite zone, deasupra sucului si a bulionul se toarna o lingura de ulei, ca sa impiedice intrarea bacteriilor si alterarea.

(sursa foto: Tastes Sence)

Distribuie acum