Caută
Cum se prepara boiaua "de casa"

Cum se prepara boiaua „de casa”

Este nelipsita din bucataria ardeleneasca si ne inmiresmeaza mancarurile cu arome magnifice. Chiar daca se gaseste la sectorul de condimente din orice magazin, boiaua preparata cu migala acasa are savori si beneficii incomparabile. Boiaua de casa nu are nevoie de pregatiri sofisticate. Nu aveti nevoie de ardei lungi sau rotunzi (din cei atat de fotogenici in imaginile imortalizate toamna), de o bucatarie luminoasa si de multa rabdare.

Cele mai vechi atestari ale acestui condiment il plaseaza undeva in zona Budapestei de astazi. Peste secole, micii ardei incovoiati in culori aprinse au devenit un adevarat simbol al toamnei. O calatorie in septembrie sau octombrie prin satele ardelenesti, mai ales cele din nordul Romaniei, ne “deruleaza” prin fata o multime de gospodarii impodobite cu siraguri lungi de ardei iuti.  De cele mai multe ori sunt alungiti si rosietici si li se spune „paprika”.

Chiar daca arata grozav, aceste “accesorii” sunt stranse inainte de caderea iernii. Asta pentru ca scopul real al decorului este pregatirea pentru prepararea boielei. Aceasta nu e altceva decat pulberea care rezulta din pisarea ardeilor bine uscati, de preferinta la soare.

Cautati soiuri speciale de ardei pentru boia

Cea mai buna reteta este cea in care va cultivati proprii ardei. Exista anumite soiuri de ardei dulce si iute create special pentru obtinerea acestui condiment, cum ar fi Capsicum Annuum, Bolero F1 sau Szegedi.

Puteti obtine seminte din magazine specializate, fizice sau virtuale, pe tot parcursul anului. Se cultiva in gradina, dar si pe terasa, in balcon sau la geamul bucatariei. Plantutele au nevoie de udare periodica si de mult soare. Lasati ardeii sa se coaca bine si apoi culegeti recolta.

Daca se intampla sa nu gasiti seminte sau sa nu aveti posibilitati de cultivare, puteti prepara toamna boia si din ardei kapia obisnuiti sau din cei iuti care se gasesc la piata. Alegeti-i cat mai copti, intens colorati, fara boli sau defecte.

Cat dureaza uscarea ardeilor pentru boia

Ardeii se spala, se usuca si se insira pe o sfoara. Chiar daca se afla printre ei si cativa mai verzi, cu siguranta se vor coace de minune dupa ce stau la soare. Gustul se pastreaza si mai bine daca stau si in aer liber, asa ca atarnati siragurile de-a lungul peretilor in curte sau in balcon. La nevoie, acestea se usuca suficient si daca va impodobesc pentru o vreme bucataria. Este important sa ii separati pe cei dulci de cei iuti, ca sa puteti realiza cele doua tipuri de boia.

Procesul de uscare dureaza aproximativ doua saptamani. Puteti utiliza si cuptorul pentru o uscare rapida, dar aroma nu va mai fi aceeasi. De asemenea, puteti sa ii si afumati, daca aveti conditii pentru asta.

Cum se obtine pulberea de boia

Cand uscarea e gata, se curata fiecare ardei de cotorul sau si se trece la obtinerea pudrei. Puteti utiliza o rasnita, un mojar cu pistil sau dispozitive speciale de maruntire a legumelor uscate. Praful rezultat se trece cu atentie printr-o sita deasa.

Se depoziteaza obligatoriu in recipiente curate si inchise ermetic. Folositi etichete ca sa stiti mereu care este borcanelul cu boia dulce si in care se afla cea iute. Daca intra in contact cu umiditatea din aer, boiaua va capata consistenta unei pietre si va fi foarte greu de folosit. Aroma condimentului va fi una foarte intensa, de fibre vegetale calite la foc de lemn sau, dupa caz, afumate.

Ce beneficii aduce boiaua in alimentatie

Cea mai importanta calitate nutritionala a acestui condiment este cantitatea neobisnuit de mare de vitamina C care se pastreaza in urma acestui tip de preparare. De asemenea, mai contine capsaicina, substanta cu calitati antiinflamatorii si analgezice.

Poate fi utilizata cu succes in dieta celor care trebuie sa renunte la sare. Aroma sa puternica aduce un plus de gust atat de fadelor mancaruri nesarate. In plus, boiaua are calitatea rara de a accelera metabolismul si a reduce concomitent colesterolul din sange. Nu in ultimul rand, ne aduce un aport insemnat de antioxidanti in dieta, cu rol de pastrare a tineretii celulelor.

Cum se prepara boiaua

Cea mai uzuala forma de preparare a boielei este cea in care este presarata peste ceapa calita si lasata la caramelizat pentru un minut. In acest fel, gustul si proprietatile i se intensifica la maximum. Ulterior, peste amestecul in cauza se toarna apa sau supa calda, in care se vor fierbe carnea si legumele din reteta. Se pot obtine astfel ciorbe si tocanite delicioase, care nu vor mai avea nevoie de adaosuri prea mari de sare, de grasimi sau de atat de indigestele rantasuri.

Aduce un plus de savoare daca este presarata peste mezeluri, fripturi, dar si peste painea cu untura si ceapa, atat de populara in Nord-Vestul tarii. Se mai potriveste in preparatele cu carne de miel, orez, cartofi, pui sau peste, in marinade si in mancarurile cu carne tocata.

(sursa foto: HungaricumShop)

Distribuie acum