Caută
Profitati de savorile toamnei! Retete cu must de struguri

Profitati de savorile toamnei! Retete cu must de struguri

E vremea cand strugurii se culeg din vii si incepe lungul drum al transformarii lor in vin. Deliciosul must, sucul rezultat in prima faza dupa stoarcerea boabelor de struguri se gaseste din belsug in piete si targuri, la standurile producatorilor locali de vin. Aromat si nutritiv, acest lichid poate da o savoare nemaipomenita unor mancaruri, asa ca trebuie sa profitam de savorile toamnei.

Mai dulce sau mai acrisor, insa mereu parfumat si racoritor, mustul se poate prepara si acasa. Daca nu gasesti nicaieri si nici nu ti se deschid portile vreunei gospodarii dotate cu o bolta de vita de vie, cumpara struguri de la piata sau aprozar. Spala-i bine, alege boabele si pune-le in blender sau storcator. Pornesti aparatul,apoi strecori lichidul rezultat si il pui intr-un vas, de preferinta de sticla. Se poate consuma ca atare, imediat dupa stoarcere. Mustul contine multe vitamine si minerale, previne eliminarea calciului si creste capacitatea de concentrare.

Va prezentam cateva retete cu must de struguri, pentru a va bucura de aceste bogatii ale toamnei.

Sirop de must pe tot parcursul anului

Daca va doriti sa va bucurati de savoarea speciala a mustului de struguri pe tot parcursul iernii, il puteti prepara sub forma de sirop. Puneti-l la fiert intr-o oala incapatoare, la foc mic. Calculati la fiecare litru de must o jumatate de kilogram de zahar pe care il veti adauga dupa aproximativ o ora. Se poate adauga, dupa preferinta, si zeama de lamaie.

Cat este inca fierbinte, siropul se toarna rapid in sticle sterilizate si se pune in fiecare cate o aspirina. Se tine doua zile la temperatura camerei, dupa care se depoziteaza intr-o incapere racoroasa si intunecoasa.

Reteta de gulas de vita cu must

Poate parea o alaturare ciudata, insa este una dintre cele mai bune retete care au in componenta lichidul rezultat din stoarcerea strugurilor. Inainte de toate, se pregatesc ingredientele. Se alege carne de vita fara nervuri si oase, aproximativ 800 de grame. Se taie in cuburi potrivite. La fel si cele 200 de grame de slanina. Se toaca in felii mari o ceapa. Reteta cuprinde si un ardei taiat in fasii, si o rosie decojita. Se pune la indemana si vasul cu o jumatate de litru de must.

Cum se prepara gulasul cu must

Se caleste slanina la foc mediu, apoi ceapa se amesteca pana devine translucida. Este momentul sa adaugam carnea, pe care o vom lasa la prajit pana devine albicioasa. Se presara deasupra o lingura de boia si se lasa la caramelizat un minut. Se adauga repede ardeiul si rosia, dupa care se toarna mustul. Se sareaza, se pipereaza si se fierbe inabusit, la foc mic.

Atunci cand lichidul scade, se mai toarna cate putin must. Dupa ce carnea e bine patrunsa, se pune in farfurii si se serveste alaturi de cartofi piure sau mamaliga, cu muraturi asortate alaturi.

Reteta de ciolan de porc cu must

O reteta mai putin dietetica, insa absolut delicioasa, este cea in care un ciolan de porc se patrunde intr-un mix de mirodenii in must proaspat.

Se alege o bucata de ciolan sarat si afumat care se pune sa fiarba intr-o oala cu apa rece. Pe un alt ochi al aragazului se calesc usor in ulei doua cepe, 200 de grame de ciuperci si tot atata sunca afumata. La final se adauga cativa catei de usturoi zdrobiti marunt si o legatura de patrunjel, tocata bine in prealabil.

Se stinge cu mustul si se mai lasa doua minute sa fiarba. Se muta apoi in vas ciolanul fiert si se acopera. Totul se da apoi la cuptor pana lichidul scade la o treime si se transforma intr-un sos. Se serveste alaturi de cartofi aurii si catraveti murati in otet.

(sursa foto: Widescreen Wallpapers)

Distribuie acum