Fie ca te gandesti sa iti schimbi job-ul sau este prima data cand te angajezi, stii cat de mult conteaza prima impresie. Probabil ai tot auzit sfaturile cele mai comune. Ai grija sa zambesti din cand in cand. Poarta haine nici prea formale, nici complet informale. Si spune mereu ca iti place sa lucrezi cu oamenii. Exista cateva greseli de evitat la interviul de angajare.
Dar oare nu sunt si acestea tot greseli? Mai ales cand stim ca atunci cand nu suntem naturali, multi oameni detecteaza acest lucru si tind sa aiba o impresie negativa cu privire la noi. Sigur ca prima impresie se poate schimba, insa e clar ca acest lucru este mai dificil decat formarea unei bune impresii de la bun inceput. Urmeaza cateva sfaturi pentru interviul de angajare ca sa iti fie mai usor sa ii faci fata.
Iata cateva greseli de evitat la interviul de angajare si ce sa nu faci pentru a lasa o impresie buna angajatorului.
Trucuri pentru interviul de angajare – nu zambi in exces
A zambi in exces este un mit de care multi inca sunt atasati. Sunt cateva trucuri pentru interviul de angajare care te pot ajuta. Intr-adevar, se pare ca oamenii prefera oameni agreabili si deschisi. In acelasi timp, cercetarile au aratat, in repetate randuri, ca un zambet fals este usor detectabil. Chiar daca nu ne dam seama de acest lucru, contractarea si relaxarea unor muschi din jurul ochilor si a gurii ne face sa detectam rapid autenticitatea zambetului.
Acelasi lucru se intampla si in timpul interviului de angajare. Atunci e posibil sa te trezesti cu o parere negativa sau reticenta din partea celui care te intervieveaza. Asadar, e de preferat sa zambesti atunci cand iti vine. Daca esti genul ingrijorat, ia in calcul si interactiunile pozitive din cadrul interviului. Asa o sa te simti mai detasata de griji.
Cum sa eviti cele mai frecvente greseli la interviu
De cate ori vrem sa afisam o imagine falsa constatam ca devenim neimpliniti. In cazul interviului de angajare, pretul pe care il platim este lipsa increderii si insatisfactia la locul de munca pe termen lung. Daca esti genul care lucreaza singur, nu e nicio problema sa mentionezi acest lucru. Nu toata lumea trebuie sa prefere lucrul in echipa. In plus, se pare ca preferinta multor angajatori este pentru angajati constiinciosi ce isi fac treaba fara sa dea mereu raportul.
Este evident ca nimeni nu poate sa se prezinte in mod autentic complet. Insa, fii sincera, mentionand majoritar aspecte relevante pentru postul dorit. Ceea ce este important este sa iti dai seama ca a te prezenta artificial nu va face decat sa-ti puna probleme mai tarziu. Asa poti sa eviti cele mai frecvente greseli la interviu.
Evita sa accentuezi greselile din timpul interviului
Multi oameni se balbaie, simt ca le tremura bratele sau se rosesc. In conditii de stres, in cele mai frecvente cazuri, anxietate, oamenii au o serie de modificari ale sistemului nervos, vizibile si in exterior.
In acelasi timp, multi angajatori sunt constienti de aceste reactii normale. Chiar daca nu sunt semne pe care cineva si le doreste la un viitor angajator, ele nu sunt nici un capat de tara. Ceea ce poti face este sa eviti sa le accentuezi. De exemplu, nu iti mai cere scuze daca te-ai balbait in timp ce raspundeai la o intrebare. Nu incerca sa iti justifici greselile la interviul de angajare. Acest lucru pare ca spune ca asa este stilul tau si nimieni nu isi doreste un angajat care, atunci cand greseste, in loc sa faca ceva productiv, isi tot gaseste scuze.
Este normal sa ai emotii in timpul interviului. Daca vrei sa eviti cele mai frecvente greseli la interviul de angajare, nu te concentra mereu asupra lor. Chiar daca iti mai scapa unele reactii nu tocmai placute, important este sa nu le percepi ca pe o bariera. Probabil nici nu exista. In plus, ele pot chiar sugera ca valorizezi postul pentru care candidezi. Iar acesta nu poate fi decat un lucru bun pentru angajator. Urmeaza cateva trucuri pentru interviul de angajare si iti va fi mai usor sa te simti in largul tau. Acestea sunt doar cateva sfaturi pentru interviul de angajare.
Nu iti afisa piercing-urile si tatuajele la primul contact cu angajatorul
Se stie ca obiectele decorative pentru corp precum si machiajul strident nu vor lasa o impresie buna. Din pacate, desi nu reprezinta adevarul, aceste practici nu vor lasa o impresie buna. Mai multe cercetari au aratat ca oamenii tind sa creada ca indivizii cu tatuaje si piercing-uri sunt mai de neincredere si mai promiscui.
Pana cand ajungi sa cunosti nivelul de toleranta al angajatorului si al mediului profesional, e bine sa ramai la stilul clasic de vestimentatie. Poti sa iti acoperi tatuajele cu fond de ten cu putere de acoperire mare si sa iti indepartezi piercing-urile. Ca sa eviti cele mai frecvente greseli la interviul de angajare, trebuie doar sa urmezi cateva sfaturi simple.
(sursa foto: My City Web)