Caută
tiff 2017 cluj-napoca

“Invazie” de vedete la Cluj, la TIFF 2017

Alain Delon, Armand Assante, Derek Jacobi si Clotilde Courau sunt doar cateva nume de personalitati internationale ale filmului care vor veni la Cluj in curand, la cea de-a 16-a editie a TIFF (Festivalul International de Film Transilvania). Evenimentul se anunta complex si spectaculos.

Alain Delon, starul cinematografiei franceze va ajunge in premiera in fata publicului din Romania vineri, 9 iunie, la cinematograful in aer liber din Piata Unirii. In onoarea sa va avea loc de la ora 21:45 o proiectie a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul in care starul este regizor si protagonist. Actiunea filmului se declanseaza in momenul in care doamna Pigot ii solicita ajutorul lui Choucas, un fost politist devenit detectiv, pentru ca nu isi mai gaseste fiica nevazatoare. Femeia isi pierde viata in timpul anchetei si insusi Choucas devine tinta pentru asasini. Totul devine alert, apar victime colaterale, iar detectivul interpretat de Alain Delon se pomeneste cautat deopotriva de politie si de traficanti de droguri.

Pe langa o cariera cinematografica intens premiata, Alain Delon este apreciat si ca simbol al frumusetii masculine. Alura sa romantica si in acelasi timp rebela a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci si cultura pop. Are propria linie de accesorii si parfumuri de lux si apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului. Actorul va primi la Gala de Inchidere a editiei Premiul pentru intreaga cariera.

Un alt invitat cu nume rasunator este Sir Derek Jacobi, actorul cunoscut din filme ca Little Dorrit, Gladiator sau The King’s Speech. Acesta va fi prezent alaturi de Radu Mihaileanu la premiera filmului Povestea iubirii. Dupa zece ani de la prima vizita la Cluj, va pasi pe covorul rosu si actorul american Armand Assante, la proiectia horror-ului fantasy filmat in Romania, The Wanderers (regia Dragos Buliga). In film, isi reintalneste partenerul de platou din California Dreamin’ (Nesfarsit), Razvan Vasilescu.

A fost anuntata la TIFF 2017 si prezenta unui star a filmului indian, regizorul S.S. Rajamouli. Va fi cea de-a doua calatorie a sa in afara Indiei la Cluj si va prezenta continuarea blockbuster-ului Baahubali: The Conclusion, franciza indiana cu cele mai mari incasari din toate timpurile. Este considerat drept unul din cei mai influenti si premiati regizori din tara sa: in 2012 a primit titlul „Entertainer of The Year” la Star World India, iar anul trecut – distinctia Padma Shri, una dintre cele mai inalte oferite de statul indian.

Actrita Alexandra Borbely (On Body and Soul – film premiat recent cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin) va veni si ea la la TIFF.

Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat in sectiunea 3×3 si va sosi la Cluj alaturi de sotia sa, scenarista Christelle Berthevas. Omagiat in aceeasi sectiune va fi si multi-premiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut Cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru Nightlife. Tot la Karlovy Vary, It’s Not the Time of My Life, cel mai recent film al regizorului Szabolcs Hajdu, prezent si el la TIFF, a obtinut Globul de Cristal.

Invitata in juriul competitiei TIFF, actrita Clotilde Courau, Printesa de Venetia si Piemont, va putea fi vazuta in Umbra femeilor/ L’Ombre des Femmes (r. Philippe Garrel). Alaturi de ea, fac parte din juriu producatoarea britanica Elizabeth Karlsen (Carol, Youth, The Neon Bible, Great Expectations, Byzantium, Made in Dagenham, The Crying Game), criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) si regizorul Marian Crisan. Juriul Zilelor Filmului Romanesc va fi format din criticul Jonathan Romney (Film Comment, The Observer, Sight & Sound si Screen Daily), Marcin Pienkowski, directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw, si Corina Suteu, consultant cultural international, fost Ministru al Culturii.

Printre invitatii romani, alaturi de Tora Vasilescu, actrita care va fi distinsa cu Premiul de Excelenta, se numara si regizorii Alexandru Solomon, Adrian Sitaru, Bogdan Mirica, Igor Cobileanski, Dan Chisu, Iulia Rugina, actorii Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Dan Nutu, Violeta Andrei, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, Doru Ana, Claudiu Bleont, Tudor Aaron Istodor, Maria Obretin, Crina Semciuc, Andreea Vasile si Ada Solomon.

TIFF 2017 va avea loc intre 2 si 11 iunie la Cluj-Napoca.

Distribuie acum