Caută
Dovleacul. Beneficii si retete

Dovleacul – Beneficii si retete

Cunoscut si cu numele de bostan, curcubata sau lubenita domneasca, dovleacul este un adevarat simbol al toamnei. Lumineaza miristile si gradinile cu portocaliul intens al cojii sale, iar preparat in bucatarie ne ofera o aroma divina. Mai mult, miezul sau dulce cu iz de miere ne ofera o mare diversitate de beneficii nutritive.

De unde provine dovleacul

Aceasta leguma provine din Africa de Sud, iar la noi este cultivata pentru fructul si semintele sale. In tarile occidentale, se consuma mult si florile de dovleac, preparate in retete la fel ca legumele.

In gospodariile romanesti, dovleacul se cultiva prin lanurile de porumb si se culege la ceva timp dupa acesta. In serile racoroase de toamna, este o adevarata bucurie sa pui la copt felii de dovleac si sa le savurezi alaturi de o cana de vin fiert.

Dovleacul are multe beneficii si se poate prepara dupa multe retete. Semintele, de asemenea, se presara cu sare, se usuca putin si se prajesc la cuptor.

Beneficiile dovleacului

Pulpa acestei legume contine cantitati importante de vitamina A, cele din gama B, C, dar si minerale ca fierul, manganul, magneziul sau fosforul. Culoarea sa portocalie este data de prezenta beta carotenului, un antioxidant cu rol important in prevenirea afectiunilor cardiace, a celor pulmonare si chiar a anumitor forme de cancer. De asemenea, ne intareste vederea.

Nu in ultimul rand, cei care consuma constant dovleac sunt mai putin vulnerabili in fata unor boli ca diabetul sau obezitatea.

Cum se prepara dovleacul copt

Este cel mai popular desert de toamna, iar reteta dupa care se prepara este extrem de simpla.

Dovleacul se taie in bucati potrivite care se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si se pun apoi in coptorul incins. Pentru savori suplimentare, se poate unge in prealabil cu miere si presara cu scortisoara sau vanilie. Daca doriti ca procesul sa dureze mai putin, inveliti feliile in folie alimentara. Miezul se va coace, practic, in proprii aburi si va capata o textura mai moale.

Este delicios daca este consumat imediat dupa ce il scoateti din cuptor. Miezul copt in acest fel mai poate fi utilizat ca ingredient in mancarurile celor mici, in budinci, placinte sau chiar alaturi de iaurt grecesc.

Reteta de supa crema de dovleac

Tot din dovleac se mai pooate prepara o delicioasa supa crema.

Se taie miezul de la dovleac in cuburi si se pune la fiert in apa rece alaturi de radacini de patrunjel, morcovi, telina, ceapa si usturoi. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga sare si se paseaza totul cu blenderul. Se adauga smantana si se mai fierbe cateva minute.

Se serveste cu crutoane de paine stropite cu ulei de dovleac si cu frunze proaspete de menta.

Reteta de placinta cu dovleac

Se face un aluat bine legat din faina, apa, sare si o lingura de ulei. Se lasa sa se odihneasca.

Intre timp, radeti miez de dovleac si amestecati-l cu zahar si scortisoara. Aluatul se intinde apoi, se aseaza intr-o tava unsa cu unt si se presarea deasupra pasta dulce de dovleac.

Se coace la cuptor si, la final, se presara cu zahar. Se taie repede in bucati mai mici sau mai mari si se servesc proaspate.

(sursa foto: Agroweb)

Distribuie acum