Caută
Varza murata. Beneficii si retete

Varza murata – beneficii si retete

Cand auzim de varza murata ne gandim de obicei la mirosul emanat de butoaiele pe care le pun vecinii in beciul blocului. Daca trecem peste acest inconvenient, vom descoperi un produs delicios care ne vitaminizeaza in timpul iernii si aduce o multime de beneficii pentru sanatate. Cele mai bune retete de conservare a verzei sunt cele traditionale, insa putem oricand sa improvizam si sa le imbunatatim.

Varza murata este unul dintre produsele alimentare care au avantajul de a fi alcaline, iar consumarea ei aduce un echilibru in functionarea sangelui, limfei si a intregului organism. Conservarea in saramura a acestei legume si fermentarea aferenta ii aduc in componenta substante probiotice. Acestea sunt esentiale in reglarea tranzitului intestinal. Puteti inlocui probioticele de la farmacie, recomandate in tratamentele cu antibiotice, cu un consum sporit de varza murata sau de zeama din butoiul sau borcanul in care pastrati acest produs.

Ce beneficii ofera consumul de varza murata

O portie de varza murata este obligatorie la o masa copioasa, pentru ca atenueaza efectul compusilor rezultati din grasimi si prajeli. In componenta ei se regasesc fibre care combat constipatia. De asemenea, ne aduce un aport insemnat de calciu, magneziu, zinc si potasiu, dar si din vitaminele A, vitamina C sau vitamina E.

Acidul lactic provenit din fermentatie ne intareste sistemul imunitar si flora intestinala. Cei care consuma varza murata in fiecare zi au mai multa energie si rezistenta la frig si schimbari bruste ale mediului. Poate preveni afectiuni ale ficatului, inimii si ale sistemului circulator. Mentine, de asemenea, tineretea tenului si a corpului. Totusi, nu le este indicata celor care tin un regim fara sare si nici celor care au probleme cu functionarea tiroidei.

Cand se pune varza la murat

Traditia conservarii verzei in saramura spune ca cel mai potrivit moment pentru inceperea operatiunilor este imediat dupa ce s-a lasat prima bruma. Exista si o zi dedicata punerii verzei la murat, si anume cea de 26 octombrie, cand este sarbatorit Sfantul Dumitru.

Pentru a pune varza la murat se aleg verze sanatoase, de marime medie sau chiar capatani mici. Important este sa aiba o forma mai degraba plata si sa nu fie lovite, nici stricate si sa aiba frunze cat mai fine.

Ce condimente se folosesc pentru varza murata

Se taie si se arunca foile exterioare si se scobeste miezul din cocean. Spatiul ramas se umple cu sare dura, neiodata.

Intre timp, butoiul de lemn sau de plastic se spala bine si se zvanta. Se acopera fundul recipientului cu crengute de marar uscat, de visin sau cimbru. De asemenea, se mai adauga bete din radacina de hrean, curatate si spalate in prealabil. Optional, se pot adauga seminte de chimen si ardei iuti, bucati de gutui, de mere sau boabe de porumb. Capatanile de varza se stivuiesc apoi cu grija in butoi, neaparat cu coceanul in sus. Se lasa asa 24 de ore.

Cum se prepara saramura pentru varza murata

Saramura se prepara a doua zi. La fiecare 10 litri de apa se pun 400 de grame de sare dura, obligatoriu neiodata. Amestecul va fi caldut, bine amestecat si se va turna incet in butoi pana sunt acoperite bine toate capatanile de varza. Se acopera apoi cu un capac sau scanduri de dimensiuni potrivite. Peste ele se lasa o piatra sau alta greutate mare.

Timp de o luna si jumatate, varza murata se “vantura” la fiecare trei zile, prin suflarea de aer cu un furtun in recipient. Cam in doua luni, varza este murata si se poate consuma. Pentru salata, se toaca doua-trei frunze si se presara cu putin ulei. Se poate folosi la traditionalele sarmale, iar zeama este delicioasa in ciorba cu carnati. De asemenea, se bea pentru a reduce efectele mahmurelii.

Cum să faci varză murată – Rețeta

Ingrediente:

  1. 1 varză medie (aproximativ 1-2 lire sterline)
  2. 2 linguri sare
  3. 1 lingură semințe de chimen sau 1 linguriță semințe de chimen și 1 linguriță boabe de piper întreg
  4. 1/4 cana otet de vin alb sau otet de mere

Varza murată este un fel de mâncare de varză fermentată care este de obicei făcută din trei ingrediente: varză, sare și apă. Sarea trage apa din varză și creează o saramură. Această saramură extrage aromă din legume și creează un condiment delicios, acidulat, care se asortează bine cu multe feluri de mâncare.

Există două moduri de a face varză murată: cea tradițională și cea rapidă.

Cate tipuri de varză murată exista

Varza murată este un tip de varză murată care este fermentată de diferite bacterii lactice, inclusiv Leuconostoc, Lactobacillus și Pediococcus.

Există multe tipuri de varză murată care sunt disponibile pe piață. Unele dintre cele mai populare includ:

– Varză murată tradițională germană

– poloneză kapusta zasmażana

– Kimchi coreean

– Supă miso japoneză

Distribuie acum